BEGELEIDING IN ORGANISATIES
Ontwikkel leiderschap en samenwerking in het pionierschap
Groeien doen we samen
Als pionier maak je de weg vrij om dingen anders te doen. Om van het bestaande los te komen en ruimte te maken voor nieuwe manieren van werken. Op eigen-wijze loop jij voorop en geef jij vorm aan verandering door het simpelweg te doen.
Toch kan het ook uitdagend zijn, om steeds weer die rol in te nemen. Tegen de stroom van het bestaande in te gaan. Jij ziet de dingen vaak net iets anders. En niet iedereen om je heen kan (meteen) mee in wat jij ziet. Op zulke momenten is het fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Dat je gebruik kan maken van ondersteuning om mee te luisteren, de weg te wijzen of de verbinding in de groep aan te zetten.
Met onze programma's op maat lopen we een tijdje met je mee om de groei die jij zo helder ziet verder te brengen in jouw team, organisatie of samenwerkingsverband. Door onze buitenstaandersrol stellen wij net een andere vraag en nemen de dynamiek waar die verandering in de weg staat.

Jouw vraag als vertrekpunt
Home Fire biedt pioniers in organisaties verschillende vormen van ondersteuning, om de droom waar zij aan werken verder te brengen. In hun eigen organisatie of juist in de samenwerking met partners of klanten.
- Alle begeleiding die wij in organisaties doen is maatwerk. Afhankelijk wat er nodig is op dit moment maken wij een programma dat past bij jouw vraag. In afstemming met jou en jouw collega’s.
- Van een eenmalige sessie tot langdurige begeleiding dat begint met een kennismaking in jouw organisatie en de verkenning van jullie vraag.
Hieronder omschrijven we een aantal thema's die naar voren komen in de trajecten die wij begeleiden. Het is geen volledige lijst, maar geven wat concreter beeld bij onze werkwijze.
Begeleiding begint voor ons bij jouw vraag. Die stellen we graag samen met jou en jouw team scherp.
Hoe wij met pioniers in hun organisaties samenwerken
Bewuste contractering
Vaak hebben we haast als we starten met een nieuw project of samenwerking. Zichtbaarheid en resultaat geven ons houvast dat iets goed of succesvol is. Maar te snel bouwen zonder fundament maakt dat een samenwerking bij de eerste tegenslag kan gaan wankelen. Vertrouwen is een essentiële schakel in dit proces die toeneemt door consequent eerlijke gesprekken te voeren.
In deze vorm van samenwerken;
- halen we de onderliggende drijvers van samenwerking naar boven
- is er een fundament gebouwd op basis van individuele en collectieve waarden
- is er een gezamenlijk verhaal waaraan ideeën, plannen en resultaten getoetst kunnen worden
- hebben jullie een manier gevonden om elkaar te blijven horen, ook op momenten van tegenslag.

Casus: duurzame bouw
Begeleiding van ketenpartners in het verdiepen van hun collectieve waarden en dromen als fundament voor de samenwerking.

Casus: openluchtmuseum
Het landgoed kreeg een stem in de besluit-vorming over de organisatieontwikkeling, zodat dit in harmonie met de omgeving gebeurt.
Strategie- en organisatieontwikkeling
Strategieontwikkeling is bekend terrein voor veel organisaties. Vaak gaat het om de strategie vanuit het perspectief van de organisatie zelf en de stakeholders die we makkelijk een stem kunnen geven, zoals klanten, aandeelhouders of partners. Toch is het ecosysteem van organisaties veel groter. Hebben zij bijvoorbeeld een directe of indirecte relatie met hun natuurlijke omgeving.
In deze trajecten krijgt de natuur een stem in de besluitvorming rondom groei en toekomstplannen;
- We luisteren naar verschillende gebruikers, de natuurlijke omgeving, de plek, zodat de strategie, visie of ambities passen binnen het bredere ecosysteem waarin de organisatie opereert.
- Door te luisteren naar de verschillende ‘stemmen’ in het ecosysteem wordt de strategie van een organisatie, team of project duurzamer, veerkrachtiger en rechtvaardiger.
Leiderschap in het ondertussen
Bij grote veranderingen kunnen we geen switch omzetten tussen het oude en het nieuwe. We gaan eerst door een periode van onzekerheid. Niet alle kaders, werkwijzen, spelregels van het nieuwe zijn nog uitgewerkt, maar we weten ook dat het oude niet meer klopt. We zien veel leiders worstelen in deze liminale fase van verandering. Hoe zorg je voor vertrouwen in de groep tijdens dit niet-weten?
- Als het spannend wordt kan de neiging ontstaan dat mensen zich ‘verstoppen’ in de groep. Teamleden die zich niet uitspreken of naar voren stappen, terwijl hun inbreng juist op tafel nodig is voor werkelijke verandering.
- We begeleiden management en/of teams bij het versterken van vertrouwen in de groep om vanuit eerlijkheid en openheid te bouwen aan het ondertussen, van het oude naar het nieuwe.

Casus: onderwijsinstelling
Opbouw van een nieuwe organisatie waarbij de vertaalslag van visie naar uitvoering nog veel onduidelijk met zich meebracht.

Casus: adviesbureau
Een jonge organisatie met bevlogen medewerkers die nog niet de tools had om elkaar als groep te vinden en verstaan.
Teamtraining en -intervisie
We werken dagelijks met onze collega's samen. Bij veel organisaties is er meer werk dan capaciteit, dus zijn de werkdagen, agenda's en koppies vol. We overleggen op de inhoud en praten misschien wat bij met een kop koffie, maar echte verbinding maken als groep vergeten we nog wel eens. Werken aan die verbinding als groep is echter een wezenlijk onderdeel van verandering. Door training en intervisie;
- versterken we de kwaliteit van luisteren in het team. Individueel en naar wat er in de groep speelt. Hierdoor worden thema's en patronen zichtbaar die nodig zijn voor verandering.
- wordt een duidelijke relatie zichtbaar tussen de verbinding in de groep en de verbinding met de grotere opgave waar jullie samen aan werken. Het brengt helderheid, focus en discipline om de juiste prioriteiten te stellen in jullie toegevoegde waarde als team.